Гей-обществата по света протестират срещу хомофобията // Дневник

Източник: https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2005/05/17/197972_gei-obshtestvata_po_sveta_protestirat_sreshtu/

Вестник “Дневник”, 2005г.

Гей-обществата по света участват днес в колективна акция, призвана да превърне 17 май в Международен ден за борбата с хомофобията.

Идеята 17 май ежегодно да се отбелязва като Международен ден за борба с хомофобията принадлежи на писателя Луи-Жорж Тин, чиято цел е обществото да приеме лесбийките, гей-обществата, би- и транссексуалните, особено в тези общества, където темата е все още табу.

Датата е избрана не случайно. На 17 май 1990 година Генералната Асамблея на Световната здравна организация изключи официално хомосексуалността от списъка на заболяванията на психическа основа.

Луи-Жорж Тин смята днес да връчи в ООН петиция , която беше подписана вчера в Интернет от над 11000 души по целия свят.

Много гей-общества по света напомнят, че Международният ден за борбата с хомофобията се отбелязва само седмица след 9 май Денят на Европа и победата над хитлерофашизма.

И това не е случайно. Хомосексуалистите все още остават “срамежливо” забравените жертви на терора от онези години. Хитлер целенасочено изтребваше “ненужните” хора. 6 милиона евреи бяха унищожени от хитлеристите и еврейският народ винаги ще помни годините на Холокоста. Но освен евреите, на Хитлер му пречат и други групи население. Като “расово непълноценни” са унищожени и стотици хиляди цигани. Цифрите: “За престъпление срещу арийската раса”, както се формулира в онези години хомосексуалността, само за периода 1937-1939 година Германия са били арестувани над 95000 мъже. От 1933 до 1945 година са били осъдени между 50 000 и 63000 немски хомосексуалисти, или които са били сметнати за такива.

Всеки стотен жител- мъж на немската столица е получил обвинение: “заподозрян в хомосексуалност”.

В концлагерите, където хомосексуалистите бяха длъжни да носят на дрехите си като опознавателен знак розов триъгълник (евреите и циганите също носят триъгълници, но с други цветове), са били физически унищожени между 5 000 и 15000 мъже. Гейовете са били използвани и за чудовищни медицински експерименти.

В програмната декларация на Националсоциалистическата партия за изборите от 1928 година се посочва защо хомосексуалистите са считани за врагове на арийската раса “…такова поведение отслабва нацията и я лишава от мъжество”.

А на Хитлер по това време му трябва висока раждаемост и “пълноценни” воини за готвеното тогава настъпление. Според свидетели, съдилищата в Германия от това време са смятали за достатъчно доказателство за вина дори един “похотлив поглед”.

ХХ век несъмнено е най-хомофобният период в човешката история – депортацията в нацистките лагери, съветският ГУЛАГ, шантажите и преследванията в САЩ в епохата на МакКартизма…

Въпреки, че жестокостите остават в миналото и днес е много опасно да си гей в някои страни по света.

В 80 страни хомосексуализмът е забранен със закон (Алжир, Сенегал, Камерун, Етиопия, Ливан, Йордания, Кувейт, Пуерто-Рико, Никарагуа, Босна…); на много места наказанието за хомосексуализъм надхвърля десет години затвор (Нигерия, Либия, Сирия, Индия, Малайзия, Ямайка…); на места законът предвижда доживотен затвор (Гвиана, Уганда).

Някъде съдят хомосексуалистите по ислямските закони, предвиждащи телесни наказания (Афганистан, Иран, Саудитска Арабия…).

Даже в страни, където хомосексуалността не се смята по закон за престъпление, принадлежността към подобна общност може да доведе до непредвидими последици.

Например, в Бразилия “ескадрони на смъртта” са извършили 1960 убийства в периода 1980 до 2004 година на хомофобна основа.

В Германия все още се чувства вина за преследването на хомосексуалистите през годините на Втората световна война. През декември 2003 г. долната камара на Парламента – Бундестагът одобри законопроект за създаването в берлинския парк Тиргартен на мемориал на хилядите загинали хомосексуалисти.

На 24 декември миналата година и френският Сенат утвърди закон, който забранява хомофобната пропаганда. Според текста на документа, за сексизъм и хомофобни изявления се отива и в затвора.

Тази седмица стана ясно, че и кралят на Испания Хуан Карлос де Бурбон ще подпише закон, разрешаващ еднополовите бракове през юни. Кралят е заявил това на 14 май по време на тристранната среща с ръководителите на Италия и Португалия.

Законът за еднополовите бракове беше приет от испанския Парламент на 21 април и трябва да влезе в сила след като бъде подписан от държавния глава.

След приемането на текста, главата на католическата църква в Испания Хосе Антонио Мартинес Камино призова краля “като католик” да не пуска закона.

“Гей-браковете това е смъртоносен вирус” заяви Хосе Антонио Мартинес Камино.

Църквата в страната призова длъжностните лица, които регистрират гражданските бракове да “отказват скрепването на еднополови бракове, дори законът да бъде приет и това да им коства работата”.

Скандалът има дълга предистория, като в знак на протест срещу твърдото становище на църквата да не допусне еднополови бракове, в разгара на лятото миналата година 1500 гейове се отказаха от католическата вяра.

Католическата църква в Испания получава от 25 до 30% от средствата от правителството, а данъкоплатците могат доброволно да плащат във фондовете на църквата 0.5% от размера на данъците си.

Отричайки се от католицизма, испанските хомосексуалисти се отказаха и от финансирането на църквата.

“Светото кръщение не е възможно да се отмие. Който го е получил, винаги остава католик. Католицизмът е част от ДНК на човека”, – заяви мадридският кардинал Антонио Мария Роуко Варела.

Прелатът сравни демарша на испанските хомосекуалисти с отричане на родителите от децата им.

В България 17 май беше отбелязан с “Поход ЗА равноправие”, организиран от гей организацията

“Джемини”. В шествието са взели участие около 500 души, съобщи БНР. То е преминало без инциденти и е завършило с представяне на подписка пред председателя на парламента, с която се настоява 17 май да бъде официално признат за Ден срещу Хомофобията, информира Десислава Петрова от организацията.

От “Джемини” съобщиха, че досега са получили единствено подкрепата на неправителствени организации за инициативата си, като нито една политическа сила не се е отзовала. Според представители на гей организацията причина за това е страхът на политиците да не загубят електорална подкрепа точно преди изборите.

В някои европейски страни днес денят се отбелязва със законодателни инициативи срещу хомофобията. В Белгия ще бъде гласувано официалното признаване на 17 май като Ден на борбата срещу хомофобията. Зелената партия във Франция оповести, че ще внесе законопроект за официалното признаване на този ден, съобщава уеб сайтът на българската гей организация. В Испания Жозеп Борел, Председател на Европейския парламент, днес ще даде официалната си подкрепа на кампанията за 17 май.

Половината от американците са против хомосексуалните бракове

Според проучване, проведено от Boston Globe, половината от американците са против еднополовите бракове.

50% от анкетираните са твърдо против легализацията на хомосексуалните бракове 37% – са гласували “за”, 11% са заявили, че този проблем не ги интересува.

В същото време на друг въпрос, 46% от участвалите в анкетата са заявили готовност да признаят правото на съществуване на гей-организации.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: