Репортаж за стачки на шивачки в Гоце Делчев, 2017г. // Вероника Темелкова

Източник: https://struma.bg/над-200-шивачки-в-пирин-текс-напуснах/?fbclid=IwAR27NTa1w6zHOF1-bb22u5B6q1OmAs3eSbpv8e7Rz7KbYSc3hibyaTz-8F0
Публикувано 14.10.2017

Над 200 шивачки от „Пирин-Текс“ в Гоце Делчев напуснаха вчера работните си места, за да предизвикат работодателя си Бертрам Ролман да се съгласи на преговори. Те протестират срещу ниското заплащане, непосилното работно време и лошите условия на труд.

„В рамките на една година предприятието напуснаха 1000 работници и от 3600 останахме 2600”, съобщиха за „Струма“ шивачки. Те разказаха, че фирмата изисквала да работят на смени, като работното време на всяка смяна е поне 9 часа на ден, плюс четири работни съботи на месец, което до такава степен изтощило хората, че ги довело до нервен срив и редица заболявания. Те упълномощили КТ „Подкрепа“ да води дела срещу „Пирин-Текс” ЕООД с искане две от работните съботи в месеца да отпаднат, както и да се намали работното време, което понякога варирало до 12 часа. Председателите на профсъюза са завели 19 дела срещу фирмата, платили са 10 000 лева за адвокатски услуги, но не успели да спечелят нито едно.

За „Струма” определените за представители на протестиращите обявиха: „Пирин-Текс” е най-големият шивашки цех в региона, който дава прехрана на хиляди хора от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча… Но ние буквално работим в ада. Освен напрежението, което преживяваме по време на 12-часовите смени, условията на труд са ужасни, през зимата мръзнем, а през летните месеци в жегите климатиците не смогват да охлаждат огромните помещения и припадаме. Стотици пъти се е случвало линейките на Спешна помощ да хвърчат към цеха ни, защото или на някого му е прилошало по време на работа, или направо е изпаднал в несвяст. От машините се носят прахоляци и власинки, които поглъщаме и задръстват дробовете ни, а от гладачните преси излизат влажни изпарения, които ни карат да се потим, въобще работната атмосфера е пълен задух и няма никакво движение на въздуха. Повярвайте, че е нечовешко да се работи така, като се има предвид, че гоним и норма, която ако не изпълним, супервайзърите/отговорниците/ започват да ни се карат и да ни притискат да бързаме. И на фона на всичко това получаваме 480 лева основна заплата. За извънредния труд ни дават по малко над лев според заработката”.

Председателят на профсъюза КТ „Подкрепа“ Костадин Драгинов заяви за „Струма”: „Нашият синдикат наброява 1100 членове, които се борим с политиката на работния процес, наложена от директорите в „Пирин-Текс“ Ролман и Шпендел. От 9 месеца преговаряме за подобряване условията на труд, намаляване на работното време и повишаване на трудовите възнаграждения. Искането ни е основната заплата да стане 530 лева и да се повишава при изпълнение на нормата. Нашите действия следват законовите разпоредби на ЗУКТС /Закона за уреждане на колективните трудови спорове/, като тръгнахме от първа точка в закона – провеждане на колективни срещи между работниците и работодателя. Досега сме провели общо 9 срещи с изпълнителния директор на „Пирин-Текс” Бертрам Ролман. Той предложи варианти, които не са удачни за трудещите се, а са единствено в полза на управляваното от него предприятие.

Първоначално г-н Ролман не комуникираше лично с нас, а ползваше един доста нестандартен начин на невербална комуникация – изписваше отговорите си на информационните табла в сградата, за да ги четем всички. Но когато разбра, че няма да се откажем, се съгласи да започнем да се срещаме лично. Няколко пъти сме ходили с работници от шивашкия цех при служителката от отдел „Човешки ресурси” да се оплакваме от лошите условия на труд и непосилното работно време, но тя отговаряше раздразнено: „На когото не му се работи в съботите, значи го мързи да работи и не му трябват пари“.

Преговорите продължават, но днес /б.р.петък/ настъпи основният конфликт на интереси и емоциите ескалираха, защото ние настояваме да се премине към т. 3 от ЗУКТС – арбитраж, а г-н Ролман не е съгласен да се води арбитраж, за да се търсят решения за създалата се ситуация. Това ни провокира и излязохме на протест. Имаме пълните правни основания много скоро да преминем към т. 4 от ЗУКТС, която обуславя правото на стачка“, категоричен бе Костадин Драгинов.

Регионалният председател на КТ „Подкрепа“ Андрей Андреев коментира: „До момента реално не се постигна споразумение с работодателите Ролман и Шпендел, но все още сме в процес на договаряне. Ако до няколко дни не се постигне споразумение по предложението ни за арбитраж посредством наши делегати, задължително ще преминем към следващата стъпка и ще организираме масова работна стачка, която няма да е първата за предприятието. През 2010 година също проведохме подобна стачка, на която излязоха 1000 служители. Законът гласи, че ако след 9 проведени срещи работодателят не се съгласи да преговаря на открит арбитраж, работещите и техните синдикати имат право да преминат към стачни действия“, разясни лидерът на КТ „Подкрепа“ в Гоце Делчев Андреев.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: