За болничните и институционалното насилие // Феминистка библиотека

Има една метафора за домашното насилие, която го сравнява с това да свариш жива жаба. Ако сложиш жаба в тенджера с вряла вода, тя ще изскочи моментално. Но ако я сложиш в хладка вода и постепенно вдигаш температурата докато кипне, жабата ще търпи, докато не умре. Така е и с домашното насилие, така е и с “институционалното” насилие.

Институционално насилие е всяка политическа и икономическа мярка, която влияе отрицателно върху физическото и психическото ни здраве. Институционално насилие е да поставиш печалбите на компании, корпорации и шефове, пред здравето на работещите. Последиците за работниците от това да бъдат лишени от платени 3 дни по болест са огромни, но частните печалби – също.

Ниските заплати, тежките условия и дългите работни часове на медицинските сестри и шивачки в цехове, например, също са вид институционално и икономическо насилие. Липсата на адекватни помощи и основни социални услуги за майки също водят до бедност и болест, съответно психологическо и физическо страдание. Напоследък дори майчинството се поставя под въпрос (отново от такива като “Асоциацията на индустриалния капитал”) и абортите се обсъждат не като фундаментално право, а като, едва ли не, единствена причина за демографската криза.

Малко по малко, властващите вдигат температурата и ни сваряват живи, като отнемат правата ни. Тъй като се случва постепенно, обаче, нямаме единна и категорична реакция. Нека не забравяме и да не прощваме за институционалното насилие. Нека го назовем и адресираме в протестите и исканията си.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: